NEDERLANDSE MINISTER VAN RECHTSBESCHERMING KOMT EXCUSES AANBIEDEN VOOR SLAVERNIJ

Foto: Franc Weerwind

De Nederlandse regering stuurt op 19 december minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming naar Suriname om officieel de excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Weerwind maakt deel uit van een team van acht ministers die naar alle voormalige kolonies van Nederland worden uitgezonden, waar er slaven verhandeld en geëxploiteerd werden.

Premier Mark Rutte zal in Nederland blijven en vanuit Den Haag zijn excuses maken.

Naast Suriname worden er ook ministers naar alle eilanden in het Caribisch Gebied gestuurd die nog koloniale status hebben, of kolonie zijn geweest, waaronder ook Curaçao, Aruba en Sint-Maarten.

Naast de excuses wordt er een pot van 200 miljoen Euro vrijgemaakt om ontwikkelingsprojecten uit de voeren in de voormalige slavernijgebieden. Ook Suriname komt in aanmerking om te mogen trekken uit deze pot.

Het geld is echter sec bedoeld om het bewustzijn rond slavernij te vergroten.

In Suriname wordt kritisch uitgekeken naar de voornemens om de excuses aan te bieden. De Nationale Reparatiecommissie stelt dat met het maken van excuses het varkentje nog niet is gewassen. De excuses zullen volgens commissievoorzitter Armand Zunder ook geaccepteerd moeten worden. Dan pas zou er sprake kunnen zijn van een succesvol proces. Daarnaast blijft de commissie beuken op herstelbetalingen. Met het slechts maken van excuses komt Nederland er volgens de reparatiecommissie er niet van af.

UNITEDNEWS

Lees ook: Surinaamse-organisaties-boos-over-gehaaste-slavernijexcuses-Nederland

Facebook Comments Box