TROPISCHE STORM NIGEL UITGEGROEID TOT ORKAAN

Kort nadat de voormalige orkaan Lee als krachtige storm aan land kwam in Canada heeft tropische storm Nigel zich zaterdagavond laat gevormd in de Atlantische Oceaan. Het systeem heeft inmiddels orkaankracht bereikt en komende dagen neemt Nigel flink in kracht toe.

Nigel bevond zich zondagavond lokale tijd boven de Atlantische Oceaan, op zo’n 1500 kilometer ten zuidoosten van Bermuda. Volgens het NHC beweegt Nigel zich de komende dagen met een snelheid van 19 kilometer per uur noordwaarts over de Atlantische Oceaan. Nigel is de veertiende storm van het Atlantische orkaanseizoen, dat begon op 1 juni en loopt tot 30 november.

Major Hurricane

Op dit moment is Nigel een orkaan van de eerste categorie met gemiddelde windsnelheden van ongeveer 130 km/uur. Naar verwachting neemt het systeem vandaag en morgen verder in kracht toe.

Mogelijk wordt het zelfs een orkaan van de 3e categorie en dan wordt er gesproken over een ‘Major Hurricane’. De gemiddelde windsnelheden kunnen oplopen tot ruim 180 km/uur.

De koers van het systeem is echter vrij gunstig, want op het moment dat Nigel op zijn sterkt is bevindt die zal pal boven de Atlantische oceaan, ver weg van bewoond gebied. Het systeem trekt in de tweede helft van deze week verder noordoostwaarts over de Atlantische Oceaan. Vanaf donderdag neemt Nigel in kracht af als het noordelijker op de Atlantische Oceaan terecht komt boven kouder zeewater.

REGIO

 

 

 

Facebook Comments Box